お料理通信

今日のお昼ご飯と給食だより~9月号~

2021年9月 7日
by テツ子

今日の千葉市は久しぶりの良いお天気です!

残暑は続きますが、秋が近づいてきましたね(^^)

それでは、今日のお昼ご飯です!

Today's Chiba has been a nice weather in a while.

The hot days are going on but It's feel like fall is coming.

So, Today's lunch is here.

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【メニュー】menu

・肉みそキャベツ meat miso cabbage

・かにかまと菜花の炒め物 stir fry crab stick and rape blossoms.

・キュウリの梅肉和え cucumber with plum

・ご飯 rice

・すまし汁 Japanese styel clear soup

【栄養価】Nutritional value

・エネルギー calore545kcal

・タンパク質 protein 25.2g

・脂質 lipid 17.9g

・塩分 salt 3g

でした~\(^o^)/

季節を問わず手に入りやすく、

価格も手頃なキャベツは、

様々な料理に活用でき使い勝手が良いですね。

A cabbage though the season that get easy and reasonably price, It can be used for various dishes and is easy to use

ビタミンCが豊富に含まれており、

特に葉の外側の濃い緑色の部分や

芯の周辺に多く含まれています。

ビタミンCは、抗酸化作用があり

免疫力アップに繋がります。

また、鉄の吸収に促進効果もありますので、

貧血予防も期待できます。

It is rich in Vitamin C, especially in the dark green areas on the outside of the leaves and around the core. Vitamin C has an antioxidant effect and leads to an increase in immunity. It also has a promoting effect on iron absorption, so it can be expected to prevent anemia.

「キャベジン」でお馴染みの

ビタミンUも含まれています。

胃酸の分泌を抑え、胃の粘膜を

保護、修復する効果があります。

It also contains Vitamin U, which is familiar from "Cabegin". It suppresses the secretion of gastric acid and has the effect of protecting and repairing the gastric mucosa.

そして、先週のリクエストメニューは・・

ハンバーグでした!

And, The last week request menu was hamburger steak.

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フライパンで焼き目をつけて

手作り感満載でとっても美味しかったです~(*^^*)

今週はこちら!

It had a handmade feeling and was very delicious.

This week is here.

キャプチャ.JPG

最後に今月の給食だよりです!

9月1日は"防災の日"でした。

災害時における食生活の注意点を

まとめましたので、ぜひご覧ください~(^^)

Finally, This month's lunch menu news.

1th September was Disaster Preparedness Day.

We have summarized the precautions for eating habits in the event of a disaster, so please have a look.

キャプチャ2.JPG

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