お料理通信

今日のお昼ご飯

2021年10月14日
by テツ子

ぐっと涼しくなって秋らしくなりましたね(^^)

季節の変わり目で体調を崩しやすい

時期になりますが、お身体に気を

付けて過ごしましょうね~

今日のお昼ご飯はこちら!

It already feels like fall.

Take care of yourself when the seasons change.

Here's today's lunch.

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【献立】menu

・牛肉のみぞれ煮 boiled beef sleet *sleet means grated japanese radish

・竹輪の甘辛炒め stir-fried sweet and spicy chikuwa

・オクラの梅ポン和え Okra with salted plum and ponzu

・ご飯 rice

・お味噌汁 miso sopu

【栄養価】

・エネルギー calore491kcal

・タンパク質 proten24.5g

・脂質 lipid11.9g

・塩分 salt 3g

でした~\(^o^)/

オクラの梅ポン和えがさっぱりと

美味しかったです♪

The Okra with salted plum and ponzu was refreshing and good.

夏らしいメニューではありますが、

美味しくて栄養価も高くgoodです(#^^#)

It's summery and also nutritious.

オクラのネバネバ成分はペクチンと

ムチンによるもので、

ペクチンは、水溶性食物繊維です。

食物繊維は、水溶性食物繊維と

不溶性食物繊維の2種類あり、

どちらも腸内環境改善に効果があります。

また、血糖値の上昇を緩やかにする

という効果もあります。

食事のはじめにとることで、効果が

得られやすいと言われているので、

オクラを使った料理は先に食べるとよいでしょう(^^)

The sticky component of okra is due to pectin and mucin, which is a water-soluble dietary fiber.

There are two types of dietary fiber, water-soluble dietary fiber and insoluble dietary fiber, both of which are effective in improving the intestinal environment.

It also has the effect of slowing the rise in blood sugar levels.

It is said that it is easy to get the effect by taking it at the beginning of the meal, so it is better to eat the dish using okra first.

ムチンは、糖とたんぱく質が結合した

糖たんぱく質です。

胃や腸の粘膜を保護する働きがあり、

胃炎や胃潰瘍を防ぐ効果が期待できます。

Mucin is a sugar protein in which sugar and protein are combined.

It protects the mucous membranes of the stomach and intestines,

Expected to prevent gastritis and gastric ulcer

さて、今週の17日は運動会です!!

今年はどんな競技があるのか!?

今から楽しみです~\(^o^)/

By the way,On 17th of This week is sports day.

What kind of competition?

I'm looking forward to it.

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