お料理通信

今日のお昼ご飯

2021年10月22日
by マロン

今日は雨で冬のような気温ですね!!

なんだか気分も落ち込みがち?ですが

そんな日はしっかり食べて元気を出していきましょう!

今日のお昼ご飯はこちらです(^^)

It's raining today and the temprature is like winter.

Somehow,you feel depressed,but you should eat to cheer up such a day.

Today's lunch is here.

image4.jpeg

【献立】Menu

・豚丼 pork rice bowl

・キャベツの和え物 seasoned cabbage

・さつま芋のレモン煮 simmered sweet potate with lemon

・みそ汁 miso soup

【栄養価】nutritional value

・エネルギー calore 640kcal

・タンパク質 proten 24.6g

・脂質 lipid 11.3g

・塩分 salt 2g

でした(^^♪

豚丼はみんな大好きなのではないでしょうか(^-^)

I think that everybody loves pork rice bowl.

栄養面でも炭水化物、脂質、タンパク質の三大栄養素を摂取できる料理なのです!!

他のどんぶりものと比べると、豚丼にはビタミンB1が豊富に含まれています。

豚丼の主役である豚肉にはビタミンB1の含有量が豊富で、

牛肉や鶏肉のおよそ7~10倍近くもあるのです!!

The nutritionally balanced, it is a dish that allows you to take in the three major nutrients of carbohydrates, fats, and proteins! !!

Compared to other bowls, pork
rice bowl is rich in vitamin B1.

Pork, which is the main character of pork bowl, is rich in vitamin B1.
It's about 7 to 10 times more than beef or chicken! !!


ビタミンB1は、糖質をエネルギーに変換する際に必要なビタミンで、

不足すると疲労の元ともなってしまいます。

また豚丼の具材としておなじみの、玉ねぎや長ねぎに含まれるアリシンは

ビタミンB1の吸収率をアップさせる役割を持っています。

疲れているときに豚丼を食べれば疲労回復!

美味しさもプラスして元気いっぱいになるのではないでしょうか(^^)/

Vitamin B1 is a vitamin required to convert sugar into energy, and if it is deficient, it can cause fatigue.

In addition, allicin contained in onions and green onions, which is a familiar ingredient in pork bowls, has the role of increasing the absorption rate of vitamin B1.

If you eat pork bowl when you are tired, you will recover from fatigue!

I think it will be full of energy with the addition of deliciousness.

今が旬のさつま芋を使ったレモン煮もサッパリしていて美味しかったですよ!!

さつま芋にはいくつか種類があると思いますが

品種によって食感や適しているお料理が違うようです!!

Now is the best season for sweet poteto that used the simmered lemon was refreshing and delicious.

I think that there are a lot of diffrent kind of sweet poteto,It seems that the texture and suitable dishes differ depending on the variety! !!

代表的な品種を紹介しますね!

I introduce typical varieties.

「ホクホク系」・・・紅あずま

昔ながらのほくほく感が味わえるさつま芋。

食感を活かせる天ぷらや煮物、炒め物、サラダなどの料理に適している。

「ねっとり系」・・・安納芋、紅はるか

水分を含んだ粘り気のある食感と、焼き芋にすると蜜が出るほどの強い甘味が特徴。

焼き芋はもちろん、濃厚な甘さを活かしたお菓子や干し芋も格別。

「しっとり系」・・・鳴門金時、シルクスイート

食感も味もほくほく系とねっとり系の中間程度のものが多いと言われていて、

しっかりとした甘さを感じつつも、比較的さっぱりいただくことができる。

お料理にもお菓子にも使えるオールラウンダー。

"fresh-baked" ... Beni Azuma

Sweet potatoes that give you a traditional feeling of warmth.

It is suitable for cooking tempura, simmered dishes, stir-fried dishes, salads, etc. that can make the most of the texture.

"Soggy" ... Anno potato, Beni Haruka

It is characterized by a sticky texture that contains water and a strong sweetness that makes honey come out when roasted sweet potatoes are made.

Not only roasted sweet potatoes, but also sweets and dried sweet potatoes that make use of their rich sweetness are exceptional.

"Moist" ... Naruto Kintoki, Silk Sweet

It is said that there are many textures and tastes that are between the fresh-beaked type and the sticky type.

You can enjoy it relatively refreshing while feeling the firm sweetness.

An all-rounder that can be used for both cooking and sweets.

私はよく「紅はるか」を食べるのですが、さすが千葉!お芋が安くて美味しいです!!

じっくり低温で熱を加えると甘味が増すのでおすすめです!!

焼きいもが甘くなるのは、さつまいもに含まれるβーアミラーゼ

という消化酵素が加熱されて糊化したでん粉に作用して

麦芽糖という甘味成分を生成するためです。

この温度が70℃前後なので、この温度帯を長く保持すると

甘くておいしい焼き芋になるというわけなのです!!

それでは、また(^^)/

I often eat "Benihahuka", but it's Chiba! The potatoes are cheap and delicious! !! It is recommended to add heat at a low temperature to increase the sweetness! !! The sweet potatoes are β-amylase contained in sweet potatoes. Digestive enzyme that is heated and acts on gelatinized starch This is to produce a sweet component called maltose. This temperature is around 70 ° C, so if you keep this temperature range for a long time It's a sweet and delicious roasted sweet potato! !! See you again

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