お料理通信

給食だより~11月号~

2021年11月 3日
by マロン

おはようございます!!

本日11月3日は文化の日ですね(^^)/

文化の日ってなんだっけ・・・?と思ったので簡単に。

文化の日とは「自由と平和を愛し、文化をすすめる」ことを趣旨とした国民の祝日だそうです。

文化を進展させる日という意味があるため、音楽や美術などの芸術に触れたり、古くから伝わる文化を学んだりすると良いかもしれませんね。

さて、今月の給食だよりは旬の食材「りんご」についてと、11月7日の「立冬」に関連する内容となっています!!

Good morning!!

On November 3th is Culture day.

What is Culture day?So to put it simply.

Culture Day is a national holiday with the purpose of "loving freedom and peace and promoting culture."

It means a day to develop culture, so it might be a good idea to come into contact with art such as music and art, and learn about ancient culture.

By the way, this month's lunch newsletter is about the seasonal ingredients "apples" and the contents related to "the first day of winter" on November 7th! !!

2021.11.JPG

♢今月の旬の食材『りんご』♢

This month of seasonal ingredients is apple.

ヨーロッパでは「1日1個のりんごは医者いらず」といわれるほど栄養豊富なフルーツです。

食物繊維が豊富であることから便通改善や腸内環境の改善に効果があり、またクエン酸やリンゴ酸は疲労回復に効果があります。

ほかにもビタミンBやビタミンC、抗酸化物質などが豊富なので、風邪やインフルエンザがはやり始めるこの時期にぴったりの食べ物なのです。

記事には書ききれなかったのですが他にもりんごにはすごいパワーが秘められているのです!!」

In Europe, it is a nutritious fruit that is said to be "one apple a day does not require a doctor".

Since it is rich in dietary fiber, it is effective in improving bowel movements and intestinal environment, and citric acid and malic acid are effective in relieving fatigue.

It's also rich in B vitamins, vitamin C, and antioxidants, making it the perfect food for a cold or flu season.

I couldn't write it in the article, but there are other great powers hidden in apples! !! "

☆ポリフェノールが豊富に含まれているので抗酸化作用で老化やがんの予防効果

☆カリウムが豊富に含まれているのでむくみ予防効果

☆水溶性食物繊維のペクチンが含まれているので腸内環境を整える効果

そしてこの成分の多くは実ではなく皮に含まれているので皮ごと丸かじりしましょ!!(笑)

りんごの皮が苦手な方は、すりおろしてヨーグルトに混ぜると食べやすいですよ(^^♪

☆ Because it is rich in polyphenols, it has an antioxidant effect to prevent aging and cancer. ☆ Since it is rich in potassium, it has a preventive effect on swelling. ☆ Since it contains pectin, which is a water-soluble dietary fiber, it has the effect of adjusting the intestinal environment. And since most of this ingredient is contained in the skin, not the fruit, let's bite the whole skin! !! If you don't like apple skin, grate it and mix it with yogurt to make it easier to eat.

更に!!!りんごを100度以上で加熱することで、なんとペクチンの量が6~9倍に、抗酸化作用も8~9倍に上昇することがわかったそうです!!

私の好きな食べ方は、薄切りにした皮付きのりんごをフライパンでバターと炒めるだけで出来るデザートです。

簡単で温まるのでぜひ!!

Furthermore! !! !! By heating apples at 100 degrees or higher, it was found that the amount of pectin increased 6 to 9 times and the antioxidant effect increased 8 to 9 times! !! My favorite way to eat is a dessert that can be made by simply frying sliced ​​apples with skin in a frying pan with butter. It's easy and warm, so be sure to check it out! !!

♢11月7日は立冬♢

On 11th November is the first day of winter.

「立冬は季節の変わり目で、

昼夜の寒暖差が大きくなる時期でもあり、一年の中で最も体調を崩しやすい時期とされています。

体を温める食材を取り入れ、冬に備えて体の準備を!!」

The first day of winter is the turn of the season,

It is also the time when the temperature difference between day and night becomes large, and it is said that it is the time when you are most likely to get sick in the year.

Incorporate ingredients that warm your body and prepare your body for winter !! "

ここで久々の二十四節気が登場します!

Here comes 24 Solar terms for the first time in a while.

立冬は二十四節気の第19節目になります。

「冬の気立ち初めていよいよ冷ゆれば也」

という言葉が江戸時代に発行された暦便覧(こよみびんらん)にあり、

今年初めて冬の気配(気立ち)を感じ、いよいよ寒くなって行く時期を言うそうです。

寒くなってくるのでしっかりと風邪対策をしないとですね!!

風邪の予防・免疫力UPには体を温めることが大切です。

体温が1℃上がると免疫力は5~6倍アップするといわれています。

It's getting cold, so you have to take proper measures against colds! !! It is important to warm your body to prevent colds and improve your immunity. It is said that when the body temperature rises by 1 ° C, the immunity increases 5 to 6 times.

体温を上げると言われている食材は

生姜、にんじん、かぼちゃ、玉ねぎ、ネギ、レンコン、ごぼう、じゃがいも、山芋、唐辛子、りんごなどがあり、

冬が旬、寒冷地で育つ、地下で育つ、暖色系(赤・オレンジ・黒など)、水分が少ない、発酵食品といった特徴があります。

上手に取り入れて風邪に負けない身体づくりをしましょう(^^)/

Ingredients that are said to raise body temperature

There are ginger, carrots, pumpkins, onions, leeks, lotus roots, burdock roots, potatoes, yams, chili peppers, apples, etc.

It is characterized by its seasonal winter season, growing in cold regions, growing underground, warm colors (red, orange, black, etc.), low water content, and fermented foods.

Let's take it well and build a body that can withstand a cold.

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