お料理通信

今日のお昼ご飯

2021年11月10日
by マロン

こんにちは(^^)/

今日はカラッとしていて風が強いので洗濯物がとてもよく乾きそうですね!

飛んでいかないか心配です。。

今日のお昼ご飯はこちら!!

Hello!

Today is dry and so strong wind that lundry seems to be dry well.

I'm worried that my lundry will fly...

Today's lunch is here.

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【献立】

・かけうどん Udon

・天ぷら Temmpura

・ごま酢和え seasond with sesame vinegar

・フルーツ(みかん)mandarin orange

【栄養価】

・エネルギー calore 501kcal

・タンパク質 protein 16.4g

・脂質 lipid 8.3g

・塩分 salt 2.8g

でした(^^)/

かけうどんは優しいお出汁の味でホッとできるので大好きです!!

似ている名前の『素うどん』『ぶっかけうどん』との違いは何だと思いますか??

実は、「かけうどん」とは油揚げや天ぷら、玉子などの具が乗っていないうどんのことで、基本的には「素うどん」と同じものなんです。

関東地方では「かけうどん」、関西地方では、「素うどん」と呼ばれているそうですよ!

また、ゆでた状態のうどんにだし汁を「かけ」た状態から「かけうどん」、

「素」という漢字が、「ありのままの状態、簡単なままであること」という意味から「素うどん」

とよばれるようになったそうです。

I love kake udon because it makes me feel relieved with the gentle taste of soup stock! !!

What do you think is the difference from the similar names "Udon" and "Bukkake Udon"? ??

Actually, "kake udon" is a udon that doesn't have ingredients such as fried tofu, tempura, and eggs, and is basically the same as "elementary udon."

In the Kanto region, it is called "Kake udon", and in the Kansai region, it is called "Udon noodles"!

In addition, the Chinese characters "kake udon" and "elementary" from the state of "sprinkling" the soup stock on the boiled udon are called "elementary udon" because it means "as it is, it remains simple". It seems that it has become.

関東地方ではダシ汁が比較的濃く、カツオをダシとして使うことが多いですが

関西地方ではダシ汁が比較的薄く、昆布をダシとして使うことが多いです。

「ぶっかけうどん」はちょっと違います!

かけうどんのつゆは透きとおっていてだしの香りが強いのに対し、ぶっかけうどんのつゆは醤油や砂糖での分量が多く、味が濃いめに作られています。

つけだしを麺に直接かけて食べたことがぶっかけの起源ともいわれています。

アレンジして食べることもできるので、温泉卵やお肉、天ぷらを乗せて食べても美味しいですよね!!

天ぷらも利用者さんから人気のメニューです(^^♪

おうどんに乗せてだし汁を含んだ天ぷらも最高ですよね~!!

In the Kanto region, the dashi stock is relatively thick, and bonito is often used as dashi.

In the Kansai region, the dashi stock is relatively thin, and kelp is often used as dashi.

"Bukkake udon" is a little different!

The soup stock of bukkake udon is clear and has a strong soup stock, while the soup stock of bukkake udon is made with a large amount of soy sauce and sugar and has a strong taste.

It is said that the origin of bukkake is that the soup stock is eaten directly on the noodles.

You can arrange it and eat it, so it's delicious to eat with hot spring eggs, meat, and tempura! !!

Tempura is also a popular menu among users.

Tempura with soup stock on top of udon is also the best! !!

そして、デザートはみかんでした。
みかんは「ビタミンC」が豊富なため、肌荒れや風邪予防に効果があるといわれています。
また、果肉の袋には便秘改善の作用がある「ペクチン」も多く含まれています。
さらに袋や白い筋には、フラボノイドの一種「へスペジリン」が含まれており、高血圧や動脈硬化を予防する効果があるといわれています。
他にも、がん予防の可能性や骨粗しょう症、リウマチ、糖尿病、動脈硬化になる危険性を下げるという報告もあるんですよ。

And the dessert was mandarin oranges.
Mandarin oranges are rich in "vitamin C" and are said to be effective in preventing rough skin and colds.

The pulp bag also contains a lot of "pectin", which has the effect of improving constipation.

In addition, the bag and white muscle contain a type of flavonoid, "hespedilin," which is said to be effective in preventing hypertension and arteriosclerosis.

There are also reports that it reduces the chances of cancer prevention and the risk of osteoporosis, rheumatism, diabetes and arteriosclerosis.


美味しいみかんの選び方はこちら
ヘタ・・・ヘタは小さめで、少し枯れている。
色・ツヤ・・・濃いだいだい色で、つるっとして滑らか。
皮・・・ふかふかしておらず、張りがある。
今日のみかん、すべてクリアしていてとっても美味しかったです(^^♪
ではまた(^^)/
here for how to choose delicious oranges
The calyx ... The calyx is small and a little withered.
Color / gloss: Dark orange, smooth and smooth.
Skin: Not fluffy and taut.
Today's mandarin oranges were all cleared and it was very delicious.
See you next time!!

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