お料理通信

給食だより~7月号~

2022年7月 8日
by マロン

こんにちは(^_-)-☆

暑い日が続いていましたが、最近は少し涼しいように感じますね。

私はエアコンのつけすぎで少し体調を崩し気味なので、適度に汗をかくことも大事だなと感じております。。

それでは給食だより7月号をご紹介します!

Hello.

It's been hot days, but it feels a little cool these days.

I feel a little sick because I turn on the air conditioner too much, so I feel it is important to sweat moderately. ..

Now, let me introduce the July issue of the school lunch schedule!

7.JPG

7月7日は七夕でしたので、そうめんや天ぷらなど、七夕にちなんだ献立でした!

その様子は、また後日ブログに載せたいと思います!!

今月は2回イベント食を予定しているんですよ(^^♪

23日の土用の丑の日には、皆さん大好きな「うな丼」なんです~!!

喜んでいただけると嬉しいな(^^)

今月は、今が旬の夏野菜について取り上げてみました。

みずみずしく彩りが豊かな野菜をイメージされる人も多いのでは??

真夏の強い日を浴びて育った野菜は栄養価が高い品種も多いんです。

その中からいくつかご紹介したいと思います!!

まずはトマトです。夏野菜の代表と言ってもおいいのではないでしょうか。

トマトに含まれる代表的な栄養素といえばリコピンですね。

リコピンには非常に高い抗酸化作用があるんです。

驚くことにその作用はビタミンEの100倍以上ともいわれています。

そのため、生活習慣病の予防やアンチエイジングにも効果的といわれています。

リコピン以外にもβ-カロテンやビタミンCも十分に摂取でき、相乗効果でより高い抗酸化作用となるんです!

お次はトウモロコシです。

糖質やたんぱく質が主成分ですが、ビタミンB1,B2,Eなどの栄養素も豊富に含まれています。

食物繊維はさつまいもの約4倍もあり、便秘改善や腸内環境の改善に効果的といわれています。

また、妊娠中の人に特に必要な栄養素である葉酸も豊富に含まれています。

もう1つ、枝豆もご紹介します!

大豆が熟す前に枝ごと収穫したものが枝豆です。

良質なたんぱく質と脂質をはじめ、β-カロテン、ビタミン群、葉酸などを含む栄養価の高い野菜です。

ビタミンB1やメチオニンも含まれているため、アルコールの分解を促して新陳代謝を活発にする効果があります。

お酒のおつまみとして親しまれているのには、しっかりとした理由があったんですね!

また、枝豆にも葉酸も多く含まれています。

他にもまだまだありますが、旬の野菜には特に多くの栄養が含まれています。

旬のお野菜を食べて、元気に夏を乗り越えましょう(^_-)-☆

ではまた~~~

July 7th was Tanabata, so it was a menu related to Tanabata such as somen and tempura!

I will post the situation on my blog at a later date! !!

I'm planning to have two event meals this month (^^ ♪

On the day of the Ox on the 23rd, everyone's favorite "Unadon" ~! !!

I hope you will be pleased (^^)

This month, I took up the summer vegetables that are in season.

Many people may imagine fresh and colorful vegetables. ??

Many vegetables grown in the strong midsummer days have high nutritional value.

I would like to introduce some of them! !!

First is tomato. It can be said that it is a representative of summer vegetables.

Lycopene is a typical nutrient contained in tomatoes.

Lycopene has a very high antioxidant effect.

Surprisingly, its action is said to be more than 100 times that of vitamin E.

Therefore, it is said to be effective in preventing lifestyle-related diseases and anti-aging.

In addition to lycopene, you can also take in enough β-carotene and vitamin C, which has a synergistic effect and has a higher antioxidant effect!

Next is corn.

It is mainly composed of sugar and protein, but it is also rich in nutrients such as vitamins B1, B2 and E.

Dietary fiber is about four times as much as sweet potatoes, and is said to be effective in improving constipation and the intestinal environment.

It is also rich in folic acid, a nutrient especially needed by pregnant people.

I will also introduce another edamame!

Green soybeans are harvested together with the branches before the soybeans ripen.

It is a nutritious vegetable that contains high-quality proteins and lipids, β-carotene, vitamins, and folic acid.

Since it also contains vitamin B1 and methionine, it has the effect of promoting the decomposition of alcohol and activating metabolism.

There was a good reason why it was popular as a snack for sake!

Edamame also contains a lot of folic acid.

There are many more, but seasonal vegetables are especially rich in nutrients.

Let's eat seasonal vegetables and get over the summer energetically (^ _-)-☆

See you again ~~~

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