お料理通信

給食だより~12月号~

2021年12月 6日
by マロン

こんにちは!!

とうとう12月に入り今年もあと少しですね!

本当にあっという間の1年間でした(^^;

12月と言えば大掃除の時期ですよね!

普段は見ないようにしているところも今回くらいは勇気を出してピカピカにしようと思います。

少しずつ日を分けて、苦にならないように頑張りましょう~♪

Hello!!

It's finally December and it's a little more this year!

The year passed by in a instant.

December is the time to clean up!

I'm going to take the courage to make it shiny this time, even though I usually don't see it.

Let's divide the days little by little and do our best not to be bothered.

今回の給食だよりはこちら⇩

This time lunch news paper is here.

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♢旬の食材『ネギ』♢

ネギは11月~2月頃に旬を迎えます。

抗酸化作用の高いビタミンCや硫化アリルが含まれており、風邪予防や血行促進、動脈硬化などの生活習慣病の予防にも効果が期待できます。

【美味しい白ねぎの選び方】

・巻きがしっかりとしているもの

・白と緑色がはっきりしているもの

・緑色が濃すぎないもの

ネギ独特のにおいと辛味の元になっているのはアリシンと言う成分です。

アリシンはビタミンB1の吸収を助けるため、ビタミンB1が多く含まれる食材と組み合わせて食べると、より効果的だと言えます。

ビタミンB1を多く含んだ食材として、豚肉や鰻、納豆などが挙げられます。

例えば、豚バラとネギの串焼きは豚肉とネギが交互に刺さっていますが、この組み合わせには意味があったということです。

また、アリシンは水に溶けやすく揮発性が高いので、できるだけ鮮度の良いものを生で摂取するのも効果的です。

鰻やひつまぶし、納豆などに薬味として生のネギを乗せて、食べたりするのも効率が良いですね!

またアリシンには強い殺菌作用と疲労回復の効果があることが知られていて、風邪予防やにはとても効果的な食材だと言われています。

実際に漢方薬でもその成分が含まれているものもあるようですよ。

これからのもっと寒くなる日が増えてくると思いますが

クリスマスや年末年始などイベントも多く体調は崩したくないところです。

温かい鍋にネギをたっぷり入れて食べるのもいいですね!

あ、食べすぎには気を付けましょう(^_-)-☆

ではまた~~!

♢ Seasonal ingredients "leeks" ♢

Welsh onions are in season from November to February.

It contains vitamin C and allyl sulfide, which have high antioxidant activity, and can be expected to be effective in preventing colds, promoting blood circulation, and preventing lifestyle-related diseases such as arteriosclerosis.

[How to choose delicious white onions]

・ The winding is firm

・ White and green are clear

・ Green is not too dark

Allicin is the source of the unique smell and pungent taste of green onions.

Allicin helps absorb vitamin B1, so it is more effective when eaten in combination with foods high in vitamin B1.

Ingredients rich in vitamin B1 include pork, eel, and natto.

For example, in the skewers of pork roses and green onions, pork and green onions are stabbed alternately, which means that this combination was meaningful.

In addition, allicin is easily dissolved in water and highly volatile, so it is effective to ingest as fresh as possible raw.

It is also efficient to put raw green onions on eel, hitsumabushi, natto, etc. as a condiment and eat them!

Allicin is also known to have a strong bactericidal action and fatigue recovery effect, and is said to be a very effective ingredient for the prevention of colds.

It seems that some Chinese herbs actually contain that ingredient.

I think there will be more and more cold days in the future.

There are many events such as Christmas and New Year holidays, and I don't want to get sick.

It is also good to put plenty of green onions in a warm pot and eat it!

Oh, be careful not to eat too much.

See you soon!

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