お料理通信

今日のお昼ご飯

2021年12月13日
by テツ子

今日のお昼ご飯は、老若男女に愛されているナポリタンです~\(^o^)/

Today's lunch that Simpel tomato-based pasta is loved by everyone.

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【メニュー】menu

・ナポリタン simple tomato based pasta is called naporitan

・サラダ salad

・オニオンスープ onion soup

・プリン pudding

【栄養価】nutritional value

・エネルギー calore 597kcal

・タンパク質 protein 21.7g

・脂質 lipid19.3g

・塩分 salt3.1g

でした!!

さて、ナポリタンと言えば懐かしい

昭和の味で、長く愛されていますよね(^^)

By the way,Naporitan bring back memories of Shouwa period and have been loved for long time

そんなナポリタンの発祥の地は、

横浜の「ホテルニューグランド」と言われています。

二代目総料理長の入江茂忠氏が考案した料理とされており、

当時、ホテルニューグランドは

GHQ将校の宿舎として接収されていました。

米兵たちは、スパゲッティとケチャップを持ち込み、

昼食や夜食として好んで食べていたそうです。

The birthplace of such Napolitan is said to be "Hotel New Grand" in Yokohama. It is said to be a dish devised by Mr. Shigetada Irie, the second head chef. At that time, Hotel New Grand was requisitioned as a dormitory for GHQ officers. The American soldiers brought in spaghetti and ketchup and liked to eat them for lunch and midnight snacks.

そんな彼らの粗食を見かねて

ケチャップの代わりに生のトマト、

玉ねぎ、ニンニク、トマトペースト、

オリーブオイルを使ったオリジナルソースを入江氏が考案しました。

これが「スパゲッティ・ナポリタン」

と名付けられ、日本生まれの洋食として誕生したそうです(^^)

元祖ナポリタンには、ケチャップが使われていなかったことが驚きです!!

Mr. Irie devised an original sauce using raw tomatoes, onions, garlic, tomato paste, and olive oil instead of ketchup in anticipation of their rough diet.

This was named "Spaghetti Napolitan" and was born as a Western food born in Japan

It's amazing that ketchup wasn't used in the original Napolitan.

今もホテルニューグランドの「ザ・カフェ」さんでは、

当時の味を楽しむことができるそうですよ~♪

しかも、こちらのホテルニューグランドは

「プリンアラモード」と「シーフードドリア」も発祥の地だそうです!

ぜひ行ってみたい~( *´艸`)

時代背景などを知ると、ますます興味がわきますね♪

You can still enjoy the taste of those days at Hotel New Grand's "The Cafe" ~ ♪

Moreover, this Hotel New Grand is also the birthplace of "pudding à la mode" and "seafood doria"!

I definitely want to go ~

If you know the background of the times, you will be more and more interested in it ♪

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