お料理通信

今日のお昼ご飯

2022年1月18日
by テツ子

新型コロナウイルスの感染が広がっていますね。。

千葉県では政府に「まん延防止」の適用を要請し、

明日にも正式に適用が決定されるそうです。

これまで通りマスクの着用、手洗い、換気など

自分たちで出来ることを心掛けましょうね(>_<)

それでは、今日のお昼ご飯はこちら!

Infection with the new coronavirus is spreading. ..

Chiba Prefecture requested the government to apply "prevention of spread" and

It seems that the application will be officially decided tomorrow.

Wearing masks, washing hands, ventilation, etc. as before

Let's keep in mind what we can do Then, today's lunch is here!

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【献立】menu

・ちゃんぽんChampon

・水餃子 boiled gyoza

・アボカドのマスタード和え seasoned masutaado with avocado

・みかん Mandarin orange

【栄養価】nutritional value

・エネルギー calore588kcal

・たんぱく質 protein29.6g

・脂質 lipid17g

・塩分 salt 3.2g

でした~!

野菜がたくさん入ったちゃんぽんは栄養満点ですね♪

ちゃんぽんが誕生したのは100年以上も前の明治時代と言われています。

長崎県の中華料理店「四海楼」の創業者が、

貧しい中国人留学生のために安くて栄養のある食べ物を

食べさせてあげたいという思いから生まれました。

もともと、日本で開港地として栄えた長崎では、

外来文化の影響を受けた独自の文化が根付いていました。

そのためちゃんぽんの語源には、

中国語で「ご飯を食べましたか」という意味の「シャンポン」が語源になっている説や、

ポルトガル語の「混ぜる」を意味する「ちゃんぽん」がなまったものなど、

諸説あると言われています。

そして、全国にはさまざまなご当地ちゃんぽんがあり、

"日本三大(長崎・小浜・天草)ちゃんぽん"と言われているものまで!

奥が深いです。。ちゃんぽん。。

食べ比べて特徴や違いを知りたいですね(^^)

Champon with lots of vegetables is nutritious ♪

It is said that Champon was born in the Meiji era more than 100 years ago.

The founder of the Chinese restaurant "Shikairou" in Nagasaki Prefecture

Cheap and nutritious food for poor Chinese students

I was born from the desire to feed.

Originally, in Nagasaki, which prospered as an open port in Japan,

A unique culture influenced by foreign cultures has taken root.

Originally, in Nagasaki, which prospered as an open port in Japan,

A unique culture influenced by foreign cultures has taken root.

Therefore, the etymology of Champon is

The etymology of "champon" which means "did you eat rice" in Chinese?

"Champon" which means "mix" in Portuguese is blunted, etc.

It is said that there are various theories.

And there are various local champons all over the country,

Even what is said to be "Japan's Three Great (Nagasaki, Obama, Amakusa) Champon"!

It's deep. .. Champon. ..

I want to know the characteristics and differences by eating and comparing.

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