お料理通信

給食だより~4月号~

2022年3月29日
by マロン

こんにちは!

千葉では、ここ数日で一気に桜が開花してきました!!

満開の桜が見れるのが楽しみですね(^^♪

故郷苑でも毎年恒例のお花見を行う予定ですよ!

それでは、今月の給食だよりをご紹介します。

こちら⇩

Hello!

In Chiba, cherry blossoms have bloomed all at once in the last few days! !!

I'm looking forward to seeing the cherry blossoms in full bloom.

We are planning to have an annual cherry blossom viewing in Furusato-en!

Now, let me introduce the news from this month's lunch.

Here

kyusyoyku4.JPG

4月1日はお花見御膳を予定しています!!

内容は、また写真とともにご紹介しますね!

そして、春が旬な食べ物と言えば『たけのこ』があります。

春先のフレッシュなたけのこには、豊富な栄養が詰まっています。

カロリーは100gあたり約26kcalと少なく、ダイエット向けの食材としてとてもおすすめなんですよ。

ただ、たけのこは生で食べられる食材ではないので、しっかりあく抜きをしてから食べましょうね!!

たけのこに含まれる栄養素は、カリウム・葉酸・チロシン・アスパラギン酸・食物繊維などです。

あまり聞きなれないチロシンという栄養素ですが、たけのこに多く含まれている代表的なアミノ酸の1種で、脳を活性化させる栄養素なんです!!

ゆでたたけのこなどに付着している白い結晶、ありますよね!

あれがチロシンで、たけのこの旨味の指標とされています。

また、神経伝達物質の原料となり、脳を活性化してストレスを軽減し、うつ状態を改善する効果があるとも言われています。

たけのこはすごいパワーを持っているんですね!!

水煮のたけのこは1年中出回っていますが、フレッシュなものは今しか食べられないので、手に入ったら味わって食べたいですね!!

ではまた(^^♪

We are planning a cherry blossom set menu meal on April 1st! !!

I will introduce the contents again with photos!

And, speaking of seasonal food in spring, there is "bamboo shoots".

Fresh bamboo shoots in early spring are packed with abundant nutrition.

The calories are as low as about 26 kcal per 100 g, and it is highly recommended as an ingredient for dieting.

However, bamboo shoots can't eat raw it, so be sure to remove the scum before eating! !!

Nutrients contained in bamboo shoots include potassium, folic acid, tyrosine, aspartic acid, and dietary fiber.

Tyrosine is a nutrient that is not often heard, but it is one of the typical amino acids contained in bamboo shoots and is a nutrient that activates the brain! !!

There are white crystals attached to boiled bamboo shoots, right?

That is tyrosine, which is an indicator of the taste of bamboo shoots.

It is also said to be a raw material for neurotransmitters, activate the brain, reduce stress, and improve depression.

Bamboo shoots have tremendous power! !!

Boiled bamboo shoots are available all year round, but fresh ones can only be eaten now, so if you get one, you'll want to taste it! !!

See you again.

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