お料理通信

今日のお昼ご飯

2022年8月17日
by テツ子

お盆休みも終わって、普段通りの生活に

戻られた方も多いのではないでしょうか(^^)

故郷苑では「納涼祭」というビッグイベントが終わりまして

気持ちは秋に向かっております~

さて、そんな本日のお昼ご飯はこちら!

The Obon holidays are over, and life goes back to normal

Isn't there a lot of people who came back (^^)

The big event called "Noryosai" has ended at the Furusat-en.

I'm feeling autumn

Well, here's today's lunch!

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【献立】menu

・赤魚の粕漬焼き Grilled red fish pickled in sake lees

・大根の味噌炒め煮 boiled radish with miso

・ビーマン浸し seasons green pepper

・ご飯 rice

・すまし汁 clear soup

【栄養価】nutritional value

エネルギー calore 416kcal

たんぱく質 protein 23.7g

脂質 lipid 4.8g

塩分 salt 2.4g

でした~ヽ(^o^)丿

主菜の「赤魚(あかうお)」は、ふっくらとした白身が特徴で

クセがなく家庭でも調理しやすい魚ですよね。

そんな赤魚ですが、「赤魚」というのは実は魚の名前ではなく、

体表が赤い魚の総称なんです。

なので、赤魚に該当する魚の種類は数種類あり、

国産で代表的なのものは「アコウダイ」、

外国産では「アラスカメヌケ」などがあります。

どちらも深海に生息しており、釣り上げるときの水圧で

目が飛び出した状態になることから、「メヌケ(目抜け)」とも呼ばれます。

スーパーに並んでいる赤魚のほとんどはアラスカメヌケになります。

冷凍品や干物、粕漬けなどの加工されることが多く、

お手頃価格で手に入るので身近な魚として人気があります。

一方、国産の赤魚は、流通量が少ないので高級魚として扱われ、
スーパーに並ぶことは少ないです。

栄養成分を見ると、低カロリーで高たんぱくなので

カロリーが気になる方や筋トレをしている方にも喜ばれる魚です。

またDHAやEPAという多価不飽和脂肪酸も含まれいます。

脳機能や血管の健康に大きな効果が期待できるので、

積極的に摂取したい栄養素の一つです。

赤魚は身にクセもなくシンプルな魚なので、

さまざまな調理法で楽しむことができますよ。

ぜひ献立に取り入れてみてはいかがでしょうか~(^^)

The main dish, Akauo, is characterized by its plump white flesh.

It's a fish that is easy to cook at home without any peculiarities.

Although it is such a red fish, "red fish" is not actually the name of the fish,

It is a general term for fish with a red body surface.

So, there are several types of fish that correspond to red fish,

A typical domestic product is "Akoudai",

Among foreign products, there is "Arasukamenuke".

Both live in the deep sea, and the water pressure when fishing

It is also called "Menuke" because the eyes pop out.

Most of the red fish lined up in supermarkets will be Alaskan fish.

It is often processed into frozen products, dried products, pickles in sake lees, etc.

It is popular as a familiar fish because it is available at a reasonable price.

On the other hand, domestic red fish is treated as a high-end fish because of its low distribution volume.
I rarely line up at the supermarket.

Looking at the nutritional content, it is low in calories and high in protein.

It is a fish that will be appreciated by those who are concerned about calories and those who are doing muscle training.

It also contains polyunsaturated fatty acids such as DHA and EPA.

Because it can be expected to have a great effect on brain function and blood vessel health,

It is one of the nutrients that you want to actively ingest.

Red fish is a simple fish with no peculiarities,

You can enjoy it with various cooking methods.

How about including it in your menu?

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